WAT IS ACNE?

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen en bestaat in verschillende vormen. Het kan zowel tijdens de puberteit als op latere leeftijd ontstaan. Er bestaan verschillende vormen van acne en de aandoening is bij iedereen weer anders. Zo krijgt de één een paar puistjes op het voorhoofd, terwijl een ander te maken heeft met zwaardere ontstekingen over het hele bovenlichaam. Acne ontstaat door een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Talgklieren bevinden zich overal in de huid, behalve op handpalmen en voetzolen. Een talgklier mondt uit in een haarzakje en maakt talg aan om de haar soepel te houden. Indien er te veel talg wordt geproduceerd, kan dit zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze onderhuidse ophopingen zorgen uiteindelijk voor ontstekingen. Acne komt voornamelijk voor op plaatsen waar de meeste en grootste talgklieren zitten, zoals het gezicht, de borst, het bovenste deel van de rug en de schouders

DE OORZAAK VAN ACNE

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van acne. Een verhoogde talgproductie ontstaat vaak in de puberteit onder invloed van androgene (mannelijke) hormonen. Daarnaast ontstaat er een ophoping van dode huidcellen rondom de uitgang van het haarzakje waardoor de talgklier verstopt en er een ophoping van talg ontstaat. Ook kunnen verhoorning van de bovenste huidlaag en de aanwezigheid van bacteriën in de talgklieren acne veroorzaken. Hormonale veranderingen en erfelijke aanleg spelen ook vaak een rol. Daarnaast kan acne verergeren door stress, verkeerde huidverzorging, geneesmiddelen of door een slecht eetpatroon.

VORMEN VAN ACNE

  • Acne vulgaris: Dit is de meest voorkomende vorm van acne. Het zijn jeugdpuistjes en deze komen bij 85% van de jongeren in een bepaalde mate voor. Bij deze vorm van acne komen de typische kenmerken als comedonen, pustels en papels voor, het kan in milde maar ook ergere vormen voorkomen.
  • Acne comedonica: Dit zijn vooral zwarte en witte mee-eters en er is geen sprake van ontstekingen.
  • Acne conglobata: is een ernstige vorm van acne met zeer heftige ontstekingen van de talgklieren. Bij deze aandoening ontstaan ook grote bulten en cysten. Acne conglobata zit meestal op rug en schouders en komt vooral bij jonge mannen voor en kunnen erge littekens achterlaten.
  • Acne tarda: is eigenlijk hetzelfde als acne vulgaris. Deze benaming wordt gebruikt als acne na de puberteit doorzet of na de puberteit begint. Acne tarda komt vaak voor bij vrouwen en uit zich vooral rondom de mond en op het kaakgebied.
  • Acne inversa of ectopica (hidradenitis suppurativa): is een vorm van acne die vooral voorkomt in huidplooien, zoals de liezen en de oksels maar kan ook voorkomen onder de borsten, in de schaamstreek en onder de billen. Er zijn vaak grote onderhuidse ontstekingen aanwezig. Onderhuids kunnen de ontstekingen samenvloeien. Deze aandoening is vaak erg pijnlijk

ACNEBEHANDELING BIJ DR. JACKSON SKIN CLINIC

Dr. Jackson Skin Clinic heeft voor de behandeling van acne een speciaal behandeltraject ontwikkeld. Tijdens een eerste consult wordt de vorm en mate van acne bepaald en aan de hand daarvan wordt een behandeltraject op maat geadviseerd. Het traject kan bestaan uit verschillende behandelingen waaronder dieptereiniging, medische peelings, laser en IPL behandelingen en microneedling. Een combinatie van therapieën zorgt voor het beste en snelste resultaat. Met de juiste thuisproducten, welke de behandeling ondersteunen, zal een sneller resultaat verkregen worden. Het is ons doel om een zo minimaal belastend behandeltraject samen te stellen.

 ACNELITTEKENS

Acne kan door diepe onderhuidse ontstekingen aan de talgklieren zowel diepe littekens in de vorm van putjes (ice-picks) als een grove huidstructuur en grove poriën achterlaten. Ook kunnen rode vlekjes of bruine pigmentvlekjes lang zichtbaar blijven na een ontsteking. Dit wordt ook wel post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) genoemd.

Door de heftige ontstekingsreacties in de huid wordt de huid en het bindweefsel beschadigd waardoor reliëfverschillen in het huidoppervlakte ontstaan in de vorm van putjes en littekens. Ook het knijpen en krabben aan de ontstekingen en de huid kan littekens achterlaten. De mate van littekenweefsel is afhankelijk van de ernst van de acne en van de mate van genezing van de huid. De ene huid is gevoeliger voor littekenvorming dan de ander. Hoe langer de acne onbehandeld en actief blijft, hoe groter de kans is op weefselbeschadiging. Het is dan ook van belang om acne zo snel mogelijk te behandelen.

SOORTEN ACNELITTEKENS

Er bestaan verschillende soorten littekens. Oppervlakkige littekens kunnen zichtbaar zijn als grove poriën of als wat rode of bruine huidvlekjes. Bij een beschadiging in het bindweefsel kan weefselverlies optreden, waardoor diepere littekens ontstaan. In plaats van diepe littekens kunnen er ook littekens op de huid komen te liggen doordat het lichaam te veel littekenweefsel aanmaakt.

DIEPE LITTEKENS

  • Ice-pick littekens zijn smalle diepe littekens, zichtbaar als gaatjes van 1 tot 2 mm
  • Box scar littekens zijn ronde en ovale ingezonken littekens met een scherpe verticale rand
  • Rolling littekens zijn grotere, ingezonken littekens met een rollend of golvend uiterlijk

HYPERTROFISCHE (VERHEVEN) LITTEKENS

Een beschadiging in het bindweefsel kan ook zorgen voor weefseltoename door aanmaak van te veel collageen in de huid. Er kunnen dan hypertrofische of keloïdale littekens ontstaan. Hypertrofische littekens zijn verheven boven het weefselniveau op de huid en rood van kleur door een verhoogde bloedvoorziening. Het litteken voelt hard aan en kan pijn doen of jeuken. Keloïdale littekens komen vaak voor bij jonge mensen met donkere huid. Deze littekens lijken op hypertrofisch littekens maar blijven doorgroeien tot buiten de wondranden.

BEHANDELING ACNELITTEKENS

Bij Dr. Jackson Skin Clinic kunnen acnelittekens op verschillende manieren worden behandeld. De huidtherapeut maakt voor iedereen een behandelplan op maat. In dit behandelplan wordt doorgaans door verschillende therapieën te combineren het beste resultaat verkregen. Hierbij kunt u denken aan de meest effectieve en nieuwste fractional laser, de Youlaser MT waarbij een combinatie van de Co2 (10.600nm) en de Erbium-Glass (2940nm) tijdens één behandeling wordt gecombineerd. Daarnaast werken we ook met microneedling, TCA peelings variërend tussen de 12%-15%-18%-20% en werken we met de Cosmo Peel Forte van Dermaceutic. Dit is een medium diepe peel met 10% Glycolzuur, 20% TCA en 10% Fenol welke uitermate geschikt is om de huidstructuur te verbeteren.

WAT IS HIDRADENITIS SUPPURATIVA?

Hidradenitis suppurativa, ook wel acne inversa of acne ectopica genoemd, is een huidaandoening waarbij er sprake is van een chronische ontsteking van de haarzakjes. De huidaandoening komt vooral voor in de oksels en liezen maar kan ook onder de borsten, in de schaamstreek of onder de billen voorkomen. Er kunnen diepe, grote onderhuidse ontstekingen ontstaan die pijnklachten kunnen geven en uiteindelijk openbarsten of opengesneden moeten worden. De ontstekingen laten vaak rood tot paarse littekens achter waarin gangetjes en verklevingen van bindweefsel zichtbaar zijn. Ongeveer 1% van de bevolking heeft last van hidradenitis suppurativa. Het ontstaat meestal tussen het 20e en 25e levensjaar. De huidaandoening komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.

OORZAKEN VAN HIDRADENITIS SUPPERUTIVA

De exacte oorzaak van het ontstaan van hidradenitis is nog niet geheel bekend. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan of het toenemen van hidradenitis suppurativa zoals erfelijke factoren. Er zijn echter nog vele andere factoren die een invloed kunnen hebben zoals mannelijke hormonen, overgewicht, bacteriën, roken, zweten, veelvuldig scheren en wrijving door strakke kleding. Vaak zien we dat bij vrouwen de klachten toenemen rond de menstruatie of bij pilgebruik en afnemen tijdens de menopauze.

HOE ONTSTAAT HIDRADENITIS SUPPURATIVA

Hidradenitis suppurativa ontstaat doordat de opening van het haarzakje wordt geblokkeerd door zwelling of verhoornde huid, waardoor het haarzakje verstopt raakt met huidschilfers. Doordat de uitgang van het haarzakje geblokkeerd raakt kunnen huid- en haarresten en talg niet meer naar buiten waardoor de wand van de talgklier op een gegeven moment kan barsten. Hierbij komt veel talg en pus vrij. Doordat de afvoergangen van de talgklieren de grote hoeveelheid talg niet aankan, zoekt het talg zijn eigen weg naar buiten waardoor er nieuwe gangetjes en tunneltjes (fistels) onder de huid ontstaan. Verschillende ontstekingen bij elkaar kunnen ervoor zorgen dat een groot gebied van de huid ontstoken raakt. De fistels kunnen pijnlijke littekens achterlaten.

DE BEHANDELING VAN HIDRADENITIS SUPPURATIVA

Hidradenitis suppurativa is een chronische huidaandoening en is dus niet te genezen. De klachten en ontstekingen kunnen door behandelingen wel verminderen. Er zijn verschillende behandelmethodes die voor verbetering kunnen zorgen. Bij Dr. Jackson Skin Clinic wordt hidradentis supperativa behandeld met een combinatie van twee ontharingslasers.  De haargroei wordt verminderd met behulp van de Alexandrite laser. Hiermee wordt nieuwe afsluiting van de haarzakjes voorkomen. Door behandeling met de Nd-YAG laser krimpen de talgklieren waardoor nieuwe ontstekingen worden voorkomen. Wanneer nodig zal de behandeling gecombineerd worden met peelings van Dermaceutic met Salicylzuur en Resorcinol, welke beide geschikt zijn om de talgproductie en ontstekingen aan te pakken.

WAT IS KERATOSIS PILARIS?

Keratosis pilaris is een veelvoorkomende huidaandoening veroorzaakt door een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes. Deze aandoening komt vooral voor bij jongeren onder de 20 jaar en kan zowel bij jongens als bij meisjes optreden. Bij keratosis pilaris voelt de huid ruw aan en kunnen kleine ruwe rode bultjes ontstaan op de plekken waar de haren uit de huid komen. Er ontstaat een beeld als van kippenvel. Er kunnen kleine ontstekingen en/of infecties ontstaan als bacteriën zich nestelen in deze haarzakjes waardoor er kleine puskoppen tevoorschijn komen. Het komt met name voor op de bovenarmen, bovenbenen, billen en soms op de wangen.

HOE ONTSTAAT KERATOSIS PILARIS?

Keratosis pilaris ontstaat door een verstoorde uitrijping van de hoorncellen van de haarzakjes. De precieze oorzaak is onbekend, maar het wordt vaak gezien bij mensen met een atopie (aanleg om allergisch te reageren) en bij mensen met de visschubbenziekte (ichthyosis vulgaris).

BEHANDELING KERATOSIS PILARIS BIJ DR. JACKSON SKIN CLINIC

Keratosis pilaris gaat vrijwel nooit vanzelf over. De afwijking zal blijven bestaan waarin periodes van rust en verergering elkaar afwisselen. Keratosis pilaris kan behandeld worden met ureum crèmes en met laserbehandelingen. Laserontharen kan voor een verbetering zorgen doordat er minder haarzakjes zijn die ontstoken kunnen raken. Ureum bevordert de afschilfering van de huid, waardoor de ophoping van dode huidcellen vermindert. Voorbeelden van andere hoornoplossende stoffen (=keratolyticum) naast ureum zijn salicylzuur en vitamine A zuur. Het resultaat is dan een zachtere huid.

WAT IS PCOS?

PCOS is de afkorting voor Polycysteus Ovarium Syndroom en betekent dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. PCOS is de meest voorkomende oorzaak van hirsutisme (overbeharing). Bij vrouwen die PCOS hebben groeien goedaardige cysten in de eierstokken en produceren de eierstokken een overmatige hoeveelheid mannelijke (androgene) hormonen in het bloed.  Deze hormonen stimuleren de talgklieren waardoor acne kan ontstaan. Ook kan door de overproductie van androgene hormonen beharing ontstaan volgens een mannelijk bewaringspatroon. Ongeveer 5 tot 10% van de vrouwen heeft een meer of minder ernstige vorm van PCOS en daarmee is dit de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen.

BEHANDELING OVERBEHARING EN ACNE BIJ PCOS

Bij Dr. Jackson Skin Clinic kunnen de gevolgen van PCOS behandeld worden door middel van acnetherapie en laserontharen. Wij geven u tijdens het consult alle informatie over deze behandelingen.

TARIEVEN EN VERGOEDING

Afhankelijk van uw polis kan het zijn dat een vergoeding mogelijk is vanuit het aanvullende pakket. Onze kliniek is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH). Wij voldoen aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP).

Peeling vanaf euro  95,00
Laserbehandeling vanaf euro  195,00

Opmerking: dit zijn de initiële prijzen, de werkelijke prijzen worden gegeven na fysiek onderzoek

BEL MIJ TERUG