WAT IS OVERBEHARING?

Er is sprake van overbeharing als de beharing van een persoon afwijkend is van het normale beharingspatroon. Iedereen kan last hebben van ongewenst haar. Een natuurlijke beharing (op benen, oksels en schaamstreek) of toegenomen haargroei op een willekeurige locatie op gezicht of lichaam kan echter als storend worden ervaren. Soms zijn haartjes langer of dikker, waardoor ze meer opvallen. Ongewenste haargroei kan een belemmering geven in het zelfvertrouwen.

DE OORZAAK VAN OVERBEHARING

Voor een groot percentage van overbeharingsklachten is geen echte aanwijsbare oorzaak te vinden.

Overbeharing kan te maken hebben met een hormonale schommeling en kan ontstaan onder invloed van androgenen (mannelijke hormonen). Soms is een overbeharing erfelijk bepaald of ras gebonden. Het kan erfelijk bepaald zijn, aangezien de aandoening bij bepaalde huidtypes of etnische achtergronden meer voorkomt. Overbeharing kan ook een hormonale oorzaak hebben, zoals de overgang, een zwangerschap of het gebruik of overstappen van anticonceptiepil of spiraaltje. Het komt veel voor bij zowel mannen als vrouwen.

VORMEN VAN OVERBEHARING

Er bestaan meerdere vormen van overbeharing. Overbeharing kan zowel in het gelaat als op het lichaam voorkomen en er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Wij lichten hieronder de verschillende vormen van overbeharing toe en vertellen wat wij er bij Dr. Jackson Skin Clinic aan kunnen doen.

Hypertrichose is toegenomen haargroei op willekeurige plaatsen waar van nature al haargroei aanwezig was.  Er kunnen meer haartjes verschijnen in het gezicht of op het lichaam. Haargroei kan op allerlei plekken ontstaan. Ook kunnen haren langer worden en in aantallen toenemen. Hypertrichose komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Het kan aangeboren zijn, tijdens de pubertijd of op latere leeftijd ontstaan.
Hirsutisme is het ontstaan van een mannelijk beharingspatroon bij vrouwen. Hirsutisme komt veel voor; 5 tot 10% van de vrouwen heeft er in meer of mindere mate last van. Er groeien donkere en/of lichte stugge haren in het gezicht op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen haargroei ontwikkelen. Een toename van haargroei verschijnt dan op plekken waar vrouwen doorgaans vaak donshaar hebben, bijvoorbeeld op de bovenlip, kin, wangen, hals, rond de tepelhof, op de borst, rug, buik, billen en/of liezen. Ook op de armen en benen kan de haargroei meer zijn dan bij hypertrichose. Er is dan sprake van hirsutisme. Er bestaan drie vormen van hirsutisme.

  • Familiaire hirsutisme: De haarzakjes zijn bij deze vorm gevoeliger voor mannelijke hormonen waardoor haargroei wordt gestimuleerd. Er is hierbij geen sprake van een toename aan mannelijke hormonen in het bloed. Deze vorm komt bij bepaalde huidtypes vaker voor.
  • Hormonale hirsutisme: Bij deze vorm is er een overproductie van mannelijke hormonen in het bloed wat kan zorgen voor overbeharing. Ook kan het zorgen voor vergroting van de spieren, een lagere stem, acne, menstruatiestoornissen of mindere ontwikkeling van de borsten. Deze overproductie kan worden veroorzaakt in de eierstokken of de bijnierschors. De meest voorkomende aandoening hierbij is PCOS, (PolyCystisch Ovarium Syndroom).
  • Hirsutisme veroorzaakt door medicijnen: Hirsutisme kan ontstaan door gebruik van anabole steroïden of testosteron-verwante geneesmiddelen. Deze worden voorgeschreven aan vrouwen in de menopauze.

BEHANDELING VAN OVERBEHARING

Hypertrichose en hirsutisme gaan niet vanzelf over. Er zijn meerdere behandeltechnieken die ongewenst haar kunnen verminderen. Dr. Jackson Skin Clinic is gespecialiseerd in laserontharen en beschikt hiervoor over verschillende hoogwaardige lasers (Alexandrite 755nm & Nd-YAG 1064nm) welke ook gecombineerd gebruikt kunnen worden. Door deze unieke techniek kunnen wij bijna alle haar- en huidtypes behandelen. Ook de zeer donkere negroïde huid kan bij ons veilig worden behandeld. Laserontharen is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Tijdens het consult beoordeelt de huidtherapeut welke laserbehandeling voor u geschikt is. De behandeling wordt geheel op uw type haar en huid afgestemd.

WAT IS PCOS?

PCOS is de afkorting voor Polycysteus Ovarium Syndroom en betekent dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. PCOS is de meest voorkomende oorzaak van hirsutisme (overbeharing). Bij vrouwen die PCOS hebben groeien goedaardige cysten in de eierstokken en produceren de eierstokken een overmatige hoeveelheid mannelijke (androgene) hormonen in het bloed.  Deze hormonen stimuleren de talgklieren waardoor acne kan ontstaan. Ook kan door de overproductie van androgene hormonen beharing ontstaan volgens een mannelijk beharingspatroon. Ongeveer 5 tot 10% van de vrouwen heeft een meer of minder ernstige vorm van PCOS en daarmee is dit de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen.

BEHANDELING OVERBEHARING EN ACNE

Bij Dr. Jackson Skin Clinic kunnen de gevolgen van PCOS behandeld worden door middel van acnetherapie en laserontharen. Wij geven u tijdens het consult alle informatie over deze behandelingen. Ook kunnen wij een natuurlijke hormonale behandeling aanraden om een beter en langduriger resultaat te behalen

WAT IS HIDRADENITIS SUPPURATIVA?

Hidradenitis suppurativa, ook wel acne inversa of acne ectopica genoemd, is een huidaandoening waarbij er sprake is van een chronische ontsteking van de haarzakjes. De huidaandoening komt vooral voor in de oksels en liezen maar kan ook onder de borsten, in de schaamstreek of onder de billen voorkomen. Er kunnen diepe, grote onderhuidse ontstekingen ontstaan die pijnklachten kunnen geven en uiteindelijk openbarsten of opengesneden moeten worden. De ontstekingen laten vaak rood tot paarse littekens achter waarin gangetjes en verklevingen van bindweefsel zichtbaar zijn. Ongeveer 1% van de bevolking heeft last van hidradenitis suppurativa. Het ontstaat meestal tussen het 20e en 25e levensjaar. De huidaandoening komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.

OORZAKEN VAN HIDRADENITIS SUPPURATIVA

De exacte oorzaak van het ontstaan van hidradenitis is nog niet geheel bekend. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan of het toenemen van hidradenitis suppurativa zoals erfelijke factoren. Er zijn echter nog vele andere factoren die een invloed kunnen hebben zoals mannelijke hormonen, overgewicht, bacteriën, roken, zweten, veelvuldig scheren en wrijving door strakke kleding. Vaak zien we dat bij vrouwen de klachten toenemen rond de menstruatie of bij pilgebruik en afnemen tijdens de menopauze.

HOE ONTSTAAT HIDRADENITIS SUPPURATIVA

Hidradenitis suppurativa ontstaat doordat de opening van het haarzakje wordt geblokkeerd door zwelling of verhoornde huid, waardoor het haarzakje verstopt raakt met huidschilfers. Doordat de uitgang van het haarzakje geblokkeerd raakt kunnen huid- en haarresten en talg niet meer naar buiten waardoor de wand van het haarzakje op een gegeven moment kan barsten. Hierbij komt veel talg en pus vrij. Doordat de afvoergangen van de talgklieren de grote hoeveelheid talg niet aankan, zoekt het talg zijn eigen weg naar buiten waardoor er nieuwe gangetjes en tunneltjes (fistels) onder de huid ontstaan. Verschillende ontstekingen bij elkaar kunnen ervoor zorgen dat een groot gebied van de huid ontstoken raakt. De fistels kunnen pijnlijke littekens achterlaten.

DE BEHANDELING VAN HIDRADENITIS SUPPURATIVA

Hidradenitis suppurativa is een chronische huidaandoening en is dus niet te genezen. De klachten en ontstekingen kunnen door behandelingen wel verminderen. Er zijn verschillende behandelmethodes die voor verbetering kunnen zorgen. Bij Dr. Jackson Skin Clinic kan hidradentis suppurativa behandeld worden met een combinatie van twee ontharingslasers.  Bij de blanke huidtypes kan de haargroei worden verminderd met behulp van de Alexandrite laser. Hiermee wordt nieuwe afsluiting van de haarzakjes voorkomen. Door behandeling met de Nd-YAG laser krimpen de talgklieren waardoor nieuwe ontstekingen worden voorkomen. De laserbehandeling kan gecombineerd worden peelings welke de talgproductie verlagen en ontstekingen op de huid extra aanpakken.

INGEGROEIDE HAREN DOOR SCHEREN, EPILEREN OF HARSEN

Scheren, harsen of epileren kan ingegroeide haren, roodheid, bultjes en een branderig gevoel veroorzaken. Veel mensen hebben hier last van en het kan voorkomen op elk deel van het lichaam waar regelmatig geschoren wordt, zoals gezicht, oksels en bikinilijn. Er bestaan verschillende huidaandoeningen veroorzaakt door ingegroeide haren zoals pseudo folliculitis barbae of sinus pilonidalis.

SINUS PILONIDALIS

Een sinus pilonidalis (haarnestcyste) is een aandoening in de bilspleet die vooral ontstaat wanneer er sprake is van een (sterke) beharing in dit gebied, doorgaans voorkomend bij mannen. Door schuring van kleding en lang zitten breken haartjes af die de huid binnendringen. Vervolgens ontstaat een holte (cyste) rond de haartjes waarin gemakkelijk een ontsteking kan ontstaan. Dit kan abcesvorming (ophoping van pus, vocht en bloed) tot gevolg hebben. Sinus pilonidalis is zichtbaar als een klein gaatje of intrekking in de huid. Als na afvoer van de pus de ontsteking tot rust komt kan er een opening (fistel) achterblijven.  De cyste kan chirurgisch verwijderd worden maar deze kan na de operatie wel weer terugkomen. Vandaar dat de patiënt na de operatie vaak wordt doorverwezen naar een huidtherapeut voor de behandeling van de haren in het aangedane gebied. Wanneer deze haren door middel van lasertherapie verwijdert worden, kan herhaling worden voorkomen.

PSEUDOFOLLICULITIS BARBAE

Pseudofolliculitis barbae, betekent letterlijk ontsteking van de follikel van de baardstreek, oftewel ingegroeide haren van de baard. Het is een aandoening die veel voorkomt bij de donkere huid en meestal bij mannen. Dit komt doordat kroeshaar gemakkelijker kan ingroeien waarna een ontstekingsreactie kan ontstaan. Dit geeft nogal eens klachten van puistjes, vlekjes, jeuk en heeft soms littekens tot gevolg. Door de baard niet dagelijks te scheren of de haren niet te kort te scheren kan het ingroeien worden verminderd. Het komt ook wel voor bij vrouwen in de oksels of liezen, maar dan noemen we het folliculitis of acne inversa. Voorkeurslocaties zijn plekken waar veelvuldig wordt geschoren. Naast de baardstreek zijn dit de oksels, liezen en benen.

BEHANDELING VAN INGEGROEIDE HAREN

Dr. Jackson Skin Clinic biedt de meest effectieve behandeling tegen ingegroeide haren en huidirritatie, namelijk ontharing door middel van verschillende hoogwaardige lasers welke ook gecombineerd gebruikt kunnen worden. Laserontharen is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Tijdens het consult beoordeelt de huidtherapeut welke laser of combinatie voor u geschikt is. De behandeling wordt geheel op uw type haar en huid afgestemd.

TARIEVEN EN VERGOEDING

Afhankelijk van uw polis kan het zijn dat een vergoeding mogelijk is vanuit het aanvullende pakket. Onze kliniek is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH). Wij voldoen aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP).

Laserbehandeling vanaf euro  110,00

Opmerking: dit zijn de initiële prijzen, de werkelijke prijzen worden gegeven na fysiek onderzoek

BEL MIJ TERUG