WAT ZIJN PIGMENTVLEKKEN?

Pigment, ook wel melanine genoemd, wordt aangemaakt door de pigmentcellen (melanocyten) in je huid. Bij een verstoring in de pigmentaanmaak kunnen lichte of donkere vlekken ontstaan. Pigmentvlekken gaan opvallen als ze te donker of te licht zijn voor het huidtype. Het is misschien raar om van pigmentvlekken te spreken als deze wit zijn maar het gaat in beide gevallen om een verstoring van de pigmentaanmaak. De meeste pigmentvlekken zijn goedaardig maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Over het algemeen geven pigmentvlekken geen jeuk of klachten. We onderscheiden bij pigmentvlekken 2 vormen: hypopigmentatie en hyperpigmentatie

HYPOPIGMENTATIE

Bij hypopigmentatie is er sprake van verminderd pigment en in sommige gevallen zelfs depigmentatie waarbij het pigment volledig verdwenen is. Hypopigmentatie kan door verschillende oorzaken ontstaan waaronder een trauma van de huid, na een infectieziekte of ontsteking (eczeem, acne, psoriasis) en door zonbeschadiging. Genetische factoren kunnen ook een rol spelen.

HYPERPIGMENTATIE

In geval van Hypopigmentatie is er sprake van een teveel aan pigment in de huid. Vaak ontstaat hyperpigmentatie door overproductie van melanine. Overproductie kan ontstaan door blootstelling aan zon, huidbeschadiging, leeftijd, hormonale invloeden of genetische factoren.

OORZAKEN VAN PIGMENTVLEKKEN

Pigment kan door verschillende oorzaken anders dan normaal verdeeld zijn in de huid, bijvoorbeeld door (overmatige) blootstelling aan zonlicht, hormonale veranderingen, huidveroudering of huidbeschadiging. Ook kan de aanleg voor pigmentvlekken aangeboren zijn.

 • Pigmentvlekken door de zon (lentigo solaris): Dit zijn goedaardige donkere pigmentvlekken die ontstaan zijn door overmatige blootstelling aan de zon. Ze kunnen worden behandeld met de pigmentlaser.
 • Pigmentvlekken door wondjes (PIH): Na een wondje, ontsteking of na acne kan een pigmentvlekje ontstaan.  We noemen dit ook wel post inflammatoire hyperpigmentatie. Behandeling is mogelijk met pigmentlaser en fractional laser

SOORTEN PIGMENTVLEKKEN

 • Ouderdomsvlekjes/levervlekjes: Dit zijn bruine vlekjes die vooral voorkomen op plaatsen die het meest worden blootgesteld aan zonlicht zoals het gezicht, decolleté, handen en/of benen.
 • Lentigo solaris: Dit zijn bruine vlekjes door zonbeschadiging.
 • PIH (post inflammatoire hyperpigmentatie): Dit betreft goedaardige rode of bruine verkleuring op de huid.
 • Melasma (zwangerschapsmasker): Dit is een bruine verkleuring van de huid. De vlekken zijn vaak zichtbaar als een onregelmatige hyperpigmentatie op de jukbeenderen, bovenlip, kin en voorhoofd.
 • Sproeten: Sproetjes zijn donker gepigmenteerde, kleine vlekjes. Ze variëren van lichtgeelbruin tot donkerbruin en bevinden zich met name op gezicht, bovenkant armen en op het bovenlichaam.
 • Café-au-lait: Een café-au-lait vlek is een koffiekleurige vlek die eruitzien als een ovale, egaal licht- tot donkerbruin gekleurde vlek. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen.

WAT IS MELASMA?

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een vervelende en onschuldige maar helaas vaak terugkerende, bruine verkleuring in het gezicht. De vlekken zijn vaak zichtbaar als een onregelmatige hyperpigmentatie op jukbeenderen, bovenlip, kin en voorhoofd. Een melasma of zwangerschapsmasker ontstaat niet alleen bij zwangerschap, al doet de naam dat misschien vermoeden. Hoewel melasma voornamelijk bij vrouwen voorkomt, kunnen ook mannen soms melasma krijgen. Als je eenmaal melasma hebt, is er een grote kans dat de pigmentvlekken onder invloed van pilgebruik, zonlicht en zwangerschap terugkeert. Melasma kan behandeld worden met de fractional laser

OORZAKEN VAN MELASMA

Melasma is een pigmentstoornis die waarschijnlijk ontstaat doordat er sprake is van een overgevoelig pigmentsysteem. De exacte oorzaak van melasma is nog onbekend, maar er is wel een verband tussen zwangerschap, pilgebruik, zonlicht, bepaalde medicatie en cosmetica en erfelijke aanleg. Stress zou ook een rol kunnen spelen. Maar ook als geen van deze factoren op u van toepassing is kunt u melasma ontwikkelen. Bij melasma is er sprake van een vermeerdering van de pigmentcellen in de diepere lagen. Deze cellen zijn actiever, groter en bevatten meer pigment. Ze zijn overgevoelig voor de aanmaak van pigment onder invloed van zonlicht en hormonen. Dit leidt tot een toename van de productie van pigment in alle bovenste huidlagen. De pigmentatie is vlekkerig en niet gelijkmatig, doordat niet alle pigmentcellen hetzelfde of even sterk reageren.

SOORTEN MELASMA

Er zijn 2 soorten melasma, ingedeeld naar de diepte waar het overmatige pigment zich bevindt. Er bestaat een oppervlakkige type (het pigment zit voornamelijk in de opperhuid) en een dieper type (het pigment zit voornamelijk in de lederhuid). In de meeste gevallen bevindt het pigment zich zowel in de oppervlakkige als in de diepere lagen.

 • Epidermaal: er is verhoogd pigment aanwezig in de bovenste huidlaag (opperhuid).
 • Dermaal: de pigmentcellen ‘lekken’ pigment naar de dermis (lederhuid). De immuun cellen die aanwezig zijn in deze huidlaag kapselen het pigment in waardoor pigment in de dermis blijft vastzitten en niet kan exfoliëren.
 • Combinatie epidermaal en dermaal: Hierbij is het pigment zowel in de bovenste huidlaag als in de dermis aanwezig is

BEHANDELING MELASMA

Bij dr. Jackson Skin Clinic wordt melasma behandeld met de fractional laser. Melasma heeft een chronisch karakter. De behandeling van melasma met de fractional laser is er opgericht om de activiteit van de pigmentcellen onder controle te brengen en het overtollige pigment te vernietigen.

PIGMENTVLEKKEN DOOR WONDJES

Na een beschadiging aan de huid (schaaf- of brandwond), ontsteking, eczeem, een allergische reactie, een huidinfectie of na acne kan een pigmentvlekje ontstaan. Ook verkeerde huidverzorgingsproducten of een combinatie van zon en parfum kunnen leiden tot pigmentvlekken. We noemen dit ook wel Post Inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH). Het betreft goedaardige rode of bruine verkleuring op de huid op plaatsen waar een ontsteking heeft gezeten. We zien dit vaak bij de donkere huid op plaatsen waar ontstekingen door bijvoorbeeld acne hebben gezeten. PIH wordt beschouwd als een onschuldige pigmentstoornis die meestal vanzelf overgaat.  Deze donkere littekens kunnen het uiterlijk soms ernstig aantasten. Als het pigment oppervlakkig zit is de kleur vaak lichtbruin tot donkerbruin. Wanneer het pigment wat dieper ligt kan het blauwgrijzig van kleur zijn.

HOE ONTSTAAT PIH?

Hoe de donkere pigmentvlekken ontstaan is nog niet geheel bekend. Tijdens de genezingsfase van de onderliggende huidziekte of huidbeschadiging komen blijkbaar stoffen vrij in de huid (waaronder diverse huidgroeifactoren) die er niet alleen voor zorgen dat de huid zich herstelt, maar als bijwerking ook de pigmentaanmaak stimuleren.  Hiermee is de bestaande huidafwijking hersteld maar blijven er bruine littekens achter. De donkere littekens worden in de zon alleen maar erger. Deze pigmentstoornis komt voornamelijk voor bij mensen met een donkere huidtype doordat zij een actievere pigmentsysteem hebben dan mensen met een blanke huid.

HOE ZIEN DONKERE PIGMENTVLEKKEN ERUIT?

De donkere littekens nemen meestal de vorm, grootte en aantal aan van de huidziekte of van de beschadiging. De kleur van de littekens is afhankelijk van het huidtype. Bij donkere mensen zien we donkerbruine vlekjes en bij blanke mensen eerder geeloranje tot geelbruine vlekjes. Soms bestaat er maar 1 vlekje na herstel van een schaafwondje. Na een waterpokken infectie kan bijna het gehele lichaam bedekt zijn met kleine bruine vlekjes. De vlekjes liggen meestal in het niveau van de huid maar kunnen ook iets verheven zijn.

BEHANDELING VAN POST INFLAMMATOIRE HYPERPIGMENTATIE

Behandeling van postinflammatoire hyperpigmenatie is bij Dr. Jackson Skin Clinic mogelijk met de pigmentlaser, IPL en fractional lasers. De keuze van de behandeling ligt aan de kleur van de vlekken en de huidskleur. Tijdens het consult beoordelen we de huid en wordt er een behandeling op maat voor u samengesteld. Vaak geeft een combinatie van meerdere lasers en/of IPL het beste resultaat.

LASERBEHANDELINGEN PIH

 • De fractional Erbium Yag laser wordt geadviseerd bij donker tot blauwgrijs gekleurde vlekken. Deze laserbehandeling verfijnt en egaliseert de structuur van de huid
 • De Fractional Erbium-Glass laser wordt gebruikt bij littekentjes die zichtbaar zijn als rode vlekjes en algehele huidverbetering gewenst is. Deze behandeling zorgt voor verbetering van de doorbloeding en van de huidstructuur. Oppervlakkige littekentjes en uitgezette bloedvaatjes vervagen of verdwijnen geheel.
 • De pigmentlaser alexandriet is inzetbaar wanneer pigmentvlekken lichtbruin van kleur zijn en oppervlakkig liggen in de huid. Het licht van de pigmentlaser wordt geabsorbeerd door de donkere kleur in de pigmentcellen waardoor energie wordt omgezet in warmte. De warmte vernietigt het overtollige pigment

BEHANDELING MET IPL (INTENSE PULSED LIGHT)

IPL kan worden ingezet bij rode vlekjes door zichtbare oppervlakkige vaatjes. De lichtpulsen worden in de huid geabsorbeerd door de rode kleur waardoor warmte vrijkomt de vaatjes kapotmaakt. Ze worden vanzelf door het lichaam opgeruimd.

WAT ZIJN SPROETEN?

Sproeten zijn goedaardige lichtbruine tot donkerbruine vlekjes op zon beschenen huiddelen. Ze komen vaker voor bij mensen met een licht huidtype. Het is een opeenhoping van pigment in de bovenste huidlaag. Meestal zijn sproeten 2 tot 4 mm in doorsnee maar ze kunnen ook groter worden. Sproeten komen meestal in meervoud en symmetrisch voor, dat wil zeggen dat ze zowel links als rechts van het lichaam hetzelfde beeld vertonen. Een ander kenmerk is dat de vorm, grootte en kleur van sproeten bij één persoon ongeveer gelijk zijn. De latijnse benaming voor sproeten is ‘ephelides’. Sproeten worden niet gezien als een huidaandoeningen maar eerder beschouwd als één van de zeven schoonheden. Toch is niet iedereen er even blij mee.

WANNEER ONTSTAAN SPROETEN?

Vaak ontstaan sproeten al op jonge leeftijd, met name wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht en het kind bijvoorbeeld meedoet aan buitensporten. In de loop der jaren kunnen er meer sproeten ontstaan. Bij het ouder worden neemt het aantal sproeten vaak af. Sproeten op oudere leeftijd worden gemakkelijk verward met lentigo solaris of levervlekken. Het wel of niet krijgen van sproeten hangt af van meerdere factoren:

 • Erfelijkheid
 • Huidtype (lichtere huidtypes, mensen met lichte ogen en/of rood haar hebben vaker sproeten).
 • Mate van zonblootstelling. Hoe meer zon hoe meer sproeten.  Sproeten worden in dit opzicht ook wel beschouwd als teken van zonneschade

SOORTEN SPROETEN

 • Solaire lentiges: deze sproeten worden ook wel zomersproeten genoemd. Ze ontstaan onder invloed van zonlicht en worden in de winter lichter of verdwijnen.
 • Epheliden: deze sproeten zijn genetisch bepaald. Ze komen vaak voor op het gezicht, bovenrug, schouders en armen. In de zomer worden deze sproeten vaak donkerder door de invloed van zon

DE BEHANDELING VAN SPROETEN

Omdat de aandoening goedaardig is hoeft deze niet persé behandeld te worden. Indien ze kosmetisch als storend worden ervaren kunnen wij bij dr. Jackson Skin Clinic de sproeten behandelen met behulp van IPL of de Alexandriet laser. Beide methodes zorgen voor het verminderen of verdwijnen van sproeten. Meestal heeft u aan 1 of 2 behandelingen al voldoende. Het grote voordeel van lasertherapie is dat de kans op littekenvorming zeer klein is.

WAT ZIJN OUDERDOMSVLEKKEN?

Ouderdomsvlekken (lentigo solaris), ook wel levervlekken of zonnevlekken genoemd, zijn goedaardige bruine of zwarte vlekken die ontstaan bij een zonbeschadigde huid. Ze worden ook wel levervlekken genoemd omdat de kleur lijkt op die van lever. Ze komen vooral voor op het gezicht en op andere lichaamsdelen die veel aan de zon worden blootgesteld. Meestal zien we 1 of meerdere pigmentvlekken met name in het gezicht of op de handen en armen. Meer dan 90% van de mensen boven de 60 jaar met een licht huidtype heeft één of meerdere ouderdomsvlekken. Hoe ouder iemand wordt, hoe meer vlekken er aanwezig kunnen zijn of ontstaan. De vlekken zien eruit als ronde, ovale of onregelmatig gevormde vlekken en zijn meestal 3mm tot 2cm groot. Ze komen voor op plekken van de huid die het meest aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, het decolleté, de handen en de bovenzijde van de onderarmen.

HOE ONTSTAAN OUDERDOMSVLEKKEN?

Ouderdomsvlekken ontstaan wanneer de huid veel aan Uv-straling is blootgesteld gedurende het leven. Door teveel blootstelling aan de zon of zonnebank ontstaat er teveel pigment in de huidcellen en neemt het aantal aan pigmentcellen toe. Daarom komen pigmentvlekken vooral voor op de huid die het meest aan de zon wordt blootgesteld.

BEHANDELING VAN OUDERDOMSVLEKKEN BIJ DR. JACKSON SKIN CLINIC

Ouderdomsvlekken kunnen wij veilig en eenvoudig behandelen met de pigmentlaser Alexandriet. Het licht van deze pigmentlaser wordt geabsorbeerd door het overtollige pigment in de pigmentvlek waardoor warmte ontstaat die de pigmentcellen vernietigen. De pigmentvlek wordt lokaal behandeld en dus wordt de omliggende huid met rust gelaten

POIKILODERMA VAN CIVATTE

Pigmentvlekken in de hals worden ook wel Poikiloderma van Civatte genoemd. Het betreft een onschuldige goedaardige huidaandoening veroorzaakt door een pigmentstoornis in combinatie met zonneschade en verouderingsverschijnselen. De aandoening is ook wel bekend als ZONNEHALS of als Erythrosis interfollicularis colli, wat letterlijk ‘roodheid tussen de haarzakjes van de hals’ betekent. Er zijn roodbruine grillige vlekken (hyperpigmentatie) zichtbaar met daarin verwijde vaatjes (teleangiëctastieën) en gebiedjes waarbij de huid dunner is (atrofisch). De huid voelt hobbelig aan en heeft een kippenvel structuur die symmetrisch/gelijkzijdig optreedt in de hals. Het gebiedje van de hals dat in de schaduw ligt van de kin blijft meestal gespaard en voelt gladder aan. Dit geeft dus aan dat zonlicht de belangrijkste boosdoener is van deze aandoening. De aandoening treedt voornamelijk op bij vrouwen van middelbare leeftijd (boven de 40 jaar) met een blanke huidtype maar ook mannen kunnen er last van krijgen

HOE ONTSTAAT POIKILODERMA VAN CIVATTE?

Poikiloderma van Civatte wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren waaronder zonneschade van de huid (dit is de meest voorkomende factor), hormonale factoren (bij de overgang) en huidveroudering. Met name de combinatie van parfum en zon heeft grote invloed het ontstaan van zonnehals. Het is dus heel erg belangrijk om een goede zonnebescherming van SPF 30 of hoger te gebruiken om erger te voorkomen. De afwijking is permanent aanwezig en verbetert niet vanzelf. De vlekken kunnen zelfs verergeren indien er niet verstandig met blootstelling aan zon wordt omgegaan. Poikiloderma van Civatte wordt beschouwd als een vorm van zonneschade waardoor er een verhoogd risico op een vorm van huidkanker ontstaat.

BEHANDELING POIKILODERMA VAN CIVATTE

Poikiloderma van Civatte gaat nooit vanzelf over. Bij dr. Jackson Skin Clinic is het mogelijk om het aanzien van de verwijde haarvaatjes gecombineerd met pigmentvlekken aanzienlijk te verbeteren met behulp van lasertherapie. Zonnehals wordt behandeld in een kuurvorm van 6 of soms meer behandelingen. Het rode component van de vlek wordt behandeld met de vaatlaser, de bruine vlekken met behulp van de pigmentlaser.

VERDERE BESCHADIGING VOORKOMEN

Belangrijk is om verdere beschadiging van uw huid door ultraviolette straling zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door minder in de zon te verblijven, het gebruik van de zonnebank te beperken, het gebruik van anti-zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger) en het dragen van beschermende kleding en/of hoofddeksel.

WAT IS EEN CAFE-AU-LAIT VLEK?

Een café au lait macula (afgekort CALM) is, zoals de naam al doet vermoeden, een koffiekleurige pigmentvlek. De vlek kan verschillen in grootte en vorm. Vaak gaat het om 1 of 2 scherp begrensde ronde of ovale vlekken. Het is een veel voorkomende goedaardige “moedervlek” die zich tijdens of vlak na de geboorte zichtbaar is. Een CALM kan overal op het lichaam voorkomen. Ongeveer 10-20% van alle pasgeborenen heeft een cafe-au-lait vlek. Bij mensen met een donkere huidskleur betreft dit 12-25% van de pasgeborenen. Het komt evenveel voor bij jongens als bij meisjes. Een café-au-lait vlek ziet eruit als een ovale, egaal licht- tot donkerbruin gekleurde vlek. Vaak is het één losse vlek, die overal op de huid kan voorkomen.

HOE ONTSTAAT EEN CAFE AU LAIT MACULA?

De donkere verkleuring van een café-au-laitvlek komt door een overmatige productie van pigment in de pigmentcellen en een verhoogde hoeveelheid pigment in de bovenste huidcellen. Waarom het ene kind een CALM krijgt en het andere niet, is niet bekend. In een cafe-au-lait vlek is de hoeveelheid pigmentcellen gelijk als in de normale huid alleen maken deze pigmentcellen grotere pigmentkorrels aan waardoor de plek donkerder kleurt dan de omliggende huid.

NEUROFIBROMATOSE

Meestal komt een CALM solitair voor. Er bestaan echter een aantal syndromen waarbij een CALM onderdeel uit maakt van een symptomen complex. Het bekendste voorbeeld is de erfelijke aandoening neurofibromatose type 1, ook wel syndroom van Recklinghausen genoemd. Hierbij zien we vaak meer dan 6 vlekken die vaak ook groter zijn dan 1.5 cm doorsnee. Andere symptomen bij neurofibromatose zijn huidkleurige tumoren (neurofibromen), sproeten, oog-en skeletafwijkingen.

DE BEHANDELING VAN CAFE AU LAIT MACULA

Een cafe-au-lait vlek is goedaardig en hoeft niet persé verwijderd te worden. De vlek trekt helaas nooit vanzelf weg maar wordt ook niet groter. De vlek zal wel enigszins meegroeien met de groei van het lichaam. Indien de cafe-au-lait vlek als cosmetisch storend wordt ervaren kunnen wij deze bij dr. Jackson Skin Clinic behandelen met de alexandriet 755 nm laser. Het licht van de laser geeft z’n energie af aan het overtollige pigment en door de omgezette warmte worden de pigmentcellen vernietigd. Hierdoor wordt de vlek lichter.

TARIEVEN EN VERGOEDING

Afhankelijk van uw polis kan het zijn dat een vergoeding mogelijk is vanuit het aanvullende pakket. Onze kliniek is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH). Wij voldoen aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP).

Pigmentlaser vanaf euro  90,00

Opmerking: dit zijn de initiële prijzen, de werkelijke prijzen worden gegeven na fysiek onderzoek

BEL MIJ TERUG