ROODHEDEN

Hieronder vindt u alle informatie over de indicaties ‘roodheden’ welke we bij de Dr. Jackson Skin Clinic effectief kunnen behandelen. Hier kunt u denken aan beenvaten, couperose, spider naevi, angioma’s (kersenwratjes) en ook (acne) rosacea. Voor meer informatie bent u altijd van harte welkom voor een gratis consult bij onze huidtherapeut.

WAT ZIJN BEENVATEN?

Vaatjes op de benen komen erg vaak voor. Beenvaten, ook wel berkentakjes of ook besenreiser varices genoemd, zijn zichtbare rode of blauwe adertjes op de benen. De kleinste spataderen variëren in dikte tussen de 1 en 3 mm. Het zijn de kleine haarvaatjes, soms ook zichtbaar in kluwen of netwerkjes bij elkaar die een onregelmatig en vlekkerig effect kunnen geven. Vooral vrouwen hebben hier vaak last van. De mate ervan ligt deels aan aanleg maar het kan erger worden als u bijvoorbeeld veel staat met uw beroep.

HOE ONTSTAAN BEENVAATJES?

Beenvaatjes ontstaan meestal spontaan, maar kunnen ook door dieper gelegen spataderen worden veroorzaakt. Erfelijkheid, zwangerschap of een staand beroep kunnen druk op het haarvatensysteem veroorzaken. Hierdoor kunnen vaatwanden uitrekken en verzwakken. Door de verzwakte vaatwand stroomt er meer bloed in het vat, wordt het vat wijder en hierdoor meer zichtbaar. Het bloed blijft in de vaatjes staan en er ontstaan kleine netwerkjes van blauwe of rode vaatjes.  Deze fijne haarvaatjes trekken over het algemeen niet vanzelf weg en kunnen in de loop van de jaren juist erger worden. De verwijde haarvaatjes hebben doorgaans geen functie meer en kunnen daardoor veilig worden behandeld met de vaatlaser.

DE LASERBEHANDELING

Bij dr. Jackson Skin Clinic verwijderen wij beenvaten op een veilige en effectieve wijze. De vaatjes zijn oppervlakkig gelegen en heel mooi verwijderd worden met lasertherapie. Wij werken we met de beste apparatuur en kunnen rode en paarse vaatjes zeer goed behandelen. Door de behandeling uit te voeren met een lucht koeling wordt de huid continu gekoeld. waardoor de behandeling goed te doen is. Storende beenvaatjes worden behandeld met de Nd-YAG 1064 nm vaatlaser. Bij rode vaatjes wordt de behandeling uitgevoerd met een combinatie van de Nd-YAG en de Alexandrite laser. Gemiddeld zijn er 2 tot 5 behandelingen nodig om de vaatjes te verwijderen met een interval van 6 weken.

WAT IS SPIDER NAEVI?

Een spider naevi is een veelvoorkomende, onschuldige vaataandoening van de huid. Een spider naevi, ook wel spinnetje genoemd, is een rood vaatbultje ter grootte van een speldenknop waaruit kleine bloedvaatjes uitwaaieren als de poten van een spin. Centraal is een rode ronde kern te zien waaruit meerdere vaatjes lopen. Deze vaatjes zijn zichtbaar door een plaatselijke verwijding in het vat waardoor er meer bloed in loopt. Spider naevus komen vaak voor in het gezicht, op de hals, het decolleté en de handen. De bultjes kunnen enkelvoudig voorkomen of met meerdere in één gebied. Ze komen voor bij zowel kinderen als volwassen en worden vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen

OORZAKEN VAN SPIDER NAEVUS

Een spider naevus kan ontstaan door hormonale factoren, UV-straling of door een kwetsbare huid. Vooral zwangere vrouwen kunnen er last van krijgen door toename van druk en van de hoeveelheid bloed in het lichaam. 40% van de zwangere vrouwen krijgt één of meerdere spinnetjes. Ook kunnen ze ontstaan op plaatsen van trauma door bijvoorbeeld ergens tegenaan te stoten. Spiders kunnen in combinatie met een aantal andere symptomen ook voorkomen bij patiënten met een leveraandoening (levercirrose) of met een schildklierafwijking (hyperthyreoïdie). Een andere Latijnse benaming is ‘naevus araneus’. Een spider naevus is een goedaardige huidafwijking die verder geen klachten geeft. Over het algemeen gaat het bultje niet vanzelf weg, hoewel het bij zwangere vouwen weleens voorkomt dat een spider naevus na de bevalling weer verdwijnt.

BEHANDELING SPIDER NAEVUS

Spider Naevus kan al op hele jonge leeftijd overal op het lichaam voorkomen. Omdat ze niet spontaan weg zullen trekken, wordt het door de meeste mensen als cosmetisch storend ervaren. Bij de dr. Jackson Skin Clinic kunnen deze spinnentjes door middel van de vaatlaser gemakkelijk verwijderd worden. Na 1 behandeling is het spinnetje vaak een stuk minder zichtbaar of zelfs al helemaal verdwenen.

WAT ZIJN BLOEDBLAASJES?

Bloedblaasjes, ook wel kersenwratjes ofwel seniele angiomen genoemd, zijn onschuldige huidoneffenheden (vaatzwellingen) die meestal in grote aantallen voorkomen op het lichaam of in het gezicht. Het betreft een oppervlakkige vermeerdering van het bloedvatweefsel, zichtbaar als typische kleine, rode bolle kersenbultjes die variëren van 1 tot 5 mm grootte. Ze zijn volkomen onschuldig en kunnen al vanaf kinderjaren ontstaan en in de loop van de jaren toenemen in aantallen. Bij vrijwel alle 60 jarigen zijn één of meerdere seniele angiomen op de huid aanwezig. Het wordt dus ook wel gezien als een verouderingsverschijnsel van de huid. Andere benamingen voor deze bloedblaasjes zijn ‘angioma senilis’, ‘cherry spots’ of ruby spots’.

HOE ONTSTAAN BLOEDBLAASJES?

De oorzaak van kersenwratjes is niet bekend. Kersenwratjes ontstaan meestal op middelbare leeftijd en kunnen toenemen naar mate men ouder wordt. Er is sprake van een plaatselijke toename van kleine verwijde vaatjes in de huid en lijkt vaker voor te komen bij lichtere huidtypes. Soms lijkt ook erfelijke aanleg een rol te spelen. Ook kan blootstelling aan zonlicht een oorzaak zijn voor het ontstaan van bloedblaasjes. Er is geen sprake van een infectie of een kwaadaardigheid. De robijnrode, kleine vaatzwellinkjes van enkele millimeters groot komen meestal in grote aantallen voor op de romp. Soms zien we ze ook in het gezicht of in de nek.

BEHANDELING BLOEDBLAASJES

Angiomen zijn volkomen onschuldig en hoeven niet behandeld te worden. Er bestaan ook geen maatregelen of leef adviezen om het ontstaan of toenemen van de vaatzwellinkjes te voorkomen. Mochten de bloedblaasjes niet vanzelf verdwijnen en als cosmetisch storend worden ervaren dan kunnen ze bij dr. Jackson Skin Clinic zeer effectief worden behandeld met de Nd-YAG laser of in combinatie met de Alexandriet laser.

WAT IS ROSACEA?

Rosacea is een veel voorkomende huidaandoening waarbij er sprake is van een chronische ontstekingsreactie van de huid, doorgaans veroorzaakt door kleine vaatontstekingen. Rosacea is zichtbaar als een vlindervormige roodheid, duidelijk zichtbare gesprongen vaatjes op de wangen, neus en soms ook op voorhoofd en kin. Vaak zijn ook verwijde bloedvaatjes (couperose), bultjes en puskopjes zichtbaar en kan de huid gevoelig zijn, branderig aanvoelen en snel rood worden (flushing). Soms treedt ook schilfering op en de huidstructuur kan later grover worden. Rosacea komt vooral voor bij volwassenen met een lichte huid vanaf 30 jaar, met name bij vrouwen.

DE OORZAAK VAN ROSACEA

Helaas is de oorzaak van rosacea tot nu toe nog onbekend. Wel is duidelijk dat er een afwijking is in de kleine bloedvaatjes en het omliggend bindweefsel. Er bestaan vele theorieën over de ontstaanswijze van rosacea. Een theorie zegt bijvoorbeeld dat de bloedvaatjes in het gezicht abnormaal verwijd zijn door een toegenomen bloedstroom van de gezichtshuid en/of door een veranderd reactiepatroon. Hierdoor ontstaat er een stilstand van het bloed wat een ontstekingsreactie uitlokt en daarmee roodheid, zwelling, bultjes en puskopjes veroorzaakt. Ook wijzen onderzoeken uit dat de Demodex mijt een rol speelt bij rosacea. De demodex mijt leeft in de haarzakjes en talgklieren. Bij mensen met rosacea is deze mijt in veel grotere mate aanwezig. Daarnaast reageren veel mensen met rosacea sterk op temperatuurwisselingen, aanraking, cosmetica, zon, alcohol, stress, hormonen en bepaalde soorten voeding.

BEHANDELEN VAN ROSACEA

Rosacea is een chronische huidaandoening. Er is geen behandeling die de aandoening volledig kan genezen. Als er aan rosacea echter niets wordt gedaan zal de aandoening steeds verergeren. Daarom is het van belang om rosacea zo snel mogelijk te behandelen en verergering te voorkomen. De behandeling van rosacea is gericht op de verschillende symptomen die aanwezig kunnen zijn. Er worden dan ook vaak meerdere therapieën gecombineerd kunnen om een optimaal resultaat te bereiken. Onderstaande therapieën kunnen tijdens de behandeling worden uitgevoerd

-Nd-YAG(1064nm) laser voor de behandeling van de uitgezette vaatstructuur
-IPL (550nm) voor de behandeling van de zogenoemde flushing en de fijne vaatjes
-Milde peelings om de huid weerbaarder te maken en de eventueel aanwezige puskopjes aan te pakken

BEHANDELMETHODE ROSACEA

Ontstekingen, puistjes of bultjes kunnen voorzichtig worden verwijderd door een combinatie van een peeling en lasertherapie. Dr. Jackson Skin Clinic werkt enkel met milde peelings met melkzuur en amandelzuur omdat de rosacea huid zeer gevoelig is. De zuren werken talg reducerend en antibacterieel. Ze doden organismen zoals schimmels, gisten en de demodex mijt. Het cel vernieuwingsproces van de huid wordt in gang gezet door de zuren in de peeling. De bovenste huidlaag zal afschilferen waardoor de weerstand van de huid wordt verbeterd.

 Wanneer er sprake is van een couperose beeld/ vaatstructuur dan zullen deze vaten met de nd-YAG 1064nm laser (de vaatlaser) behandeld worden. Roodheid en flushing worden behandeld met IPL 550 nm. Met behulp van licht therapie worden oppervlakkige verwijde vaatjes vernietigd.

WAT IS COUPEROSE?

Couperose is zichtbaar als een netwerk van rode en/of paarse zichtbare vaatjes in het gezicht. Het is een volkomen onschuldig verschijnsel dat vooral als storend en ontsierend kan worden ervaren. Couperose is een aandoening die niet vanzelf overgaat. Het komt met name voor bij mensen met een blanke huid en de eerste verschijnselen treden op vanaf een leeftijd van 30 jaar. Deze teleangiëctastieën verdwijnen helaas niet uit zichzelf. Couperose komt vaak voor in het gezicht of in het decolleté waarbij talloze kleine bloedvaatjes zichtbaar zijn. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

HOE ZIET COUPEROSE ERUIT?

Met name op de wangen, neus en kin zijn uitgezette rode en blauwe vaatjes zichtbaar. Door het vaatje in te drukken verdwijnt de roodheid eventjes waarna het na een paar tellen weer terug keert. De uitgezette adertjes kunnen ook klachten geven zoals branderigheid, tintelingen, prikkelingen of jeuk.
Couperose dient te worden onderscheiden van rosacea. Verschijnselen van rosacea zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen treden bij couperose niet op.

DE OORZAKEN VAN COUPEROSE

Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper en daardoor wijder worden. Je kan couperose voorkomen door zoveel mogelijk prikkels te vermijden waardoor bloedvaatjes kunnen gaan uitzetten. Bijvoorbeeld uw huid beschermen tegen zonlicht en het verminderen van alcoholgebruik.

Couperose kan worden veroorzaakt door onderstaande factoren:

  • Erfelijkheid
  • Overmatige zonblootstelling
  • Alcoholgebruik
  • Temperatuurschommelingen
  • Huidtype
  • Chronisch gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes

BEHANDELING COUPEROSE

Gelukkig is couperose een indicatie die zeer goed te behandelen is. Bij dr. Jackson Skin Clinic krijgt u een professionele behandeling. Onze huidtherapeut heeft zijn met jaren ervaring en is zeer gespecialiseerd in dergelijke huidbehandelingen. Wij zullen er alles aan doen om u en uw huid weer te laten stralen. Couperose behandelen wij met de vaatlaser, de nd-YAG (1064nm) laser. Het behandelen van couperose is tegenwoordig een stuk minder intensief, pijnlijk en tijdrovend. Waar vroeger vaak gebruik werd gemaakt van een warme naald om de bloedvaatjes één voor één te behandelen. Bij dr. Jackson Skin Clinic bieden wij u een snelle, effectieve en minder pijnlijke laserbehandeling.

WAT IS POIKILODERMA VAN CIVATTE?

Poikiloderma van Civatte is een onschuldige goedaardige huidaandoening veroorzaakt door een pigmentstoornis in combinatie met zonneschade en verouderingsverschijnselen. De aandoening is ook wel bekend als ZONNEHALS of als Erythrosis interfollicularis colli, wat letterlijk ‘roodheid tussen de haarzakjes van de hals’ betekent. Er zijn roodbruine grillige vlekken (hyperpigmentatie) zichtbaar met daarin verwijde vaatjes (teleangiëctastieën) en gebiedjes waarbij de huid dunner is (atrofisch). De huid voelt hobbelig aan en heeft een kippenvel structuur die symmetrisch/gelijkzijdig optreedt in de hals. Het gebiedje van de hals dat in de schaduw ligt van de kin blijft meestal gespaard en voelt gladder aan. Dit geeft dus aan dat zonlicht de belangrijkste boosdoener is van deze aandoening. De aandoening treedt voornamelijk op bij vrouwen van middelbare leeftijd (boven de 40 jaar) met een blanke huidtype maar ook mannen kunnen er last van krijgen.

HOE ONTSTAAT POIKILODERMA VAN CIVATTE?

Poikiloderma van Civatte wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren waaronder zonneschade van de huid (dit is de meest voorkomende factor), hormonale factoren (bij de overgang) en huidveroudering. Met name de combinatie van parfum en zon heeft grote invloed het ontstaan van zonnehals. Het is dus heel erg belangrijk om een goede zonnebescherming van SPF 30 of hoger te gebruiken om erger te voorkomen. De afwijking is permanent aanwezig en verbetert niet vanzelf. De vlekken kunnen zelfs verergeren indien er niet verstandig met blootstelling aan zon wordt omgegaan. Poikiloderma van Civatte wordt beschouwd als een vorm van zonneschade waardoor er een verhoogd risico op een vorm van huidkanker ontstaat.

BEHANDELING POIKILODERMA VAN CIVATTE

Poikiloderma van Civatte gaat nooit vanzelf over. Bij dr. Jackson Skin Clinic is het mogelijk om het aanzien van de verwijde haarvaatjes gecombineerd met pigmentvlekken aanzienlijk te verbeteren met behulp van lasertherapie. Zonnehals wordt behandeld in een kuurvorm van 6 of soms meer behandelingen. Het rode component van de vlek wordt behandeld met de vaatlaser, de bruine vlekken met behulp van de pigmentlaser.

VERDERE BESCHADIGING VOORKOMEN

Belangrijk is om verdere beschadiging van uw huid door ultraviolette straling zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door minder in de zon te verblijven, het gebruik van de zonnebank te beperken, het gebruik van anti-zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger) en het dragen van beschermende kleding en/of hoofddeksel.

TARIEVEN EN VERGOEDING

Afhankelijk van uw polis kan het zijn dat een vergoeding mogelijk is vanuit het aanvullende pakket. Onze kliniek is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH). Wij voldoen aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP).

Laserbehandeling vanaf euro  90,00

Opmerking: dit zijn de initiële prijzen, de werkelijke prijzen worden gegeven na fysiek onderzoek

BEL MIJ TERUG